Siklamen Çiçeği

Siklamen Çiçeği, uzun saplarının üzerinde tatlı, kokulu küçük çiçek açan çiçekli bir bitkidir. Çok yıllık yumrulu bir bitkidir , yaz uykusu döneminde kalın köklerine kadar ölür ve ardından her sonbaharda hızla yeniden yeşerir ve büyür. Çiçekleri pembe, mor, kırmızı ve beyaz tonlarında olur Ve kalp şeklindeki yaprakları vardır, genellikle gümüş ebru ile orta yeşil renktedir. Çoğunlukla bir ev bitkisi olarak yetiştirilir, özellikle bahçede ve marketlerde raflarda çiçek açan siklamenleri bulabilirsiniz.
Siklamen Çiçeği Nedir?
Siklamen veya tavşan kulağı, Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitki türlerini ortak adı.Tavşankulağı, buhurumeryem, Mormilik şeklinde de adlandırılır.
Siklamen Çiçeği Anlamı
Siklamen çiçeğinin sembolize ettiği anlam aşktır. Aşkın en güzel dile getiriliş şekli olan siklamen çiçeği, anlamı gibi bir özen ister. Bunun yanı sıra siklamen çiçeği aşk gibi hassastır ve ilgisizlik, bu çiçeği öldürmeye yeter…
Siklamen Çiçeği Türleri
Siklamen familyasına ait olan pek çok farklı türde bitki bulunur. Bu çiçeklerin her biri birbirinden pek de farklı olmasa da görünüş açısından bazı değişiklikler gösterebilir. Siklamen çiçeği türleri hakkında bilgi sahibi olmanız, daha doğru bakım yapabilmeniz için oldukça önemlidir. Aşağıdaki listede sizin için siklamen çiçeği türlerini sıraladık:
- Acem Siklameni
- Yaz Siklameni
- Yabani Siklamen
- Cyclamen Cilicium
- Cyclamen Graecum
- Cyclamen Pseudibericum
- Cyclamen Crypium
- Cyclamen Libonaticum
- Cyclamen Rohlfsianum
- Cyclamen Rhodium
- Cyclamen Parviflorum

Siklamen Çiçeği Özellikleri
- Boyu 5–20 cm civarındadır.
- Şubat – Nisan aylarında çiçek açar.
- En belirgin özelliği, kalp veya böbrek şeklindeki yapraklarıdır.
- Beş parçalı olan çiçekleri beyaz, pembe ya da koyu pembe renkte olabilir.
- Ülkemizde 10 siklamen türü bulunur ve bunların 6 tanesi oldukça elzemdir ve 4 tanesi yalnızca Anadolu topraklarında görülen değerli çeşitlerdir.

Siklamen çiçeği Bakımı
Siklamen çiçeği Evde Nereye Konulmalıdır?
Siklamenin öncelikle bir balkon veya bahçe çiçeği olduğunu belirtmek gerekir. Bu sebeple saksıda ev içerisinde yetiştirilmesi kolay değildir.
Siklamen havadar ve nemli bölgeleri sever ancak çok fazla sıcak ortamlarda yaşayamaz. Bu sebeple genellikle balkon ve bahçelerde tercih edilir. Ev içerisinde uzun süre tutulmaktan hoşlanmazlar.
Siklamen ışık seven bir bitkidir. Ancak direkt olarak güneş ışığı istemez. Bitkinin yapraklarının güneş ihtiyacını karşılayabilmek için yönünü haftada bir çevirmeniz gerekir.
Birçok saksı çiçekleri‘nin aksine rüzgardan hoşlanır. Kapı aralıkları ve pencere önleri çiçeklere zarar vermez, aksine daha rahat yetişmesine olanak sağlar. Ancak bazı kaynaklar bu durumda bitkinin zarar görebileceğini de belirtiyor.

Siklamen Çiçeği Sulanması
Toprağın her yerine su yayılacak şekilde yapılmalıdır. Kış aylarında haftada 1 kere düzenli olarak sulanmalıdır. Eğer saksı içerisinde yetiştirdiğiniz bir siklamene bakım yapıyorsanız, sulama suyunuzu 1 gün dinlendirerek oda sıcaklığında kullanabilirsiniz.
Yaz aylarında toprağın üzerine parmağınızı biraz bastırarak tekrardan su ihtiyacı olduğunu anladığınız zamanda tekrarlayabilirsiniz. Ancak sulama yaparken hep aynı ölçü kabını kullanmalısınız. Sulama sonrasında saksı tabağında biriken suyu dökmeniz önerilir.
Siklamen çiçeğinizi sularken çiçekleri çok ıslatmama özen göstermelisiniz. Özellikle çiçeğin ortasında bulunan yumru kısmına su değmemesi, bitkinin çürümemesi için önemlidir.
Siklamen çiçeği uykudayken sulama yapmanıza gerek yoktur. Köklerini rahatsız edecek her türlü eylem den uzak durmak gerekir yer değiştirme, toprak veya saksı değiştirme bunlar arasındadır.
Sıklamen Çiçeğinin Sevdiği Toprak
Siklamen humuslu topraklar sever. Kireçsiz, drenaj sağlanan, verimli topraklar siklamen yetiştirmek için idealdir.
Siklamen Çiçeği Saksı Değişimi
Saksı değişimi için ilkbahar ortaları uygundur. Fazla büyük saksılar kullanılmamalıdır. siklamen fazla büyük saksılarda köklerini yerleştirmek için fazla enerji harcayacak, yapraklar ve çiçeklere verdiği gücü azaltacaktır.
Siklamen Çiçeğinin Hangi Derecelerde Yetişir
Bazı siklamen türleri sert kışlarda dayanıklı olsalar da genel olarak soğuk havalara karşı aşırı bir dayanıklılığı yoktur. -5 ile -7 derece arasındaki soğukluğa bir süre dayanabilirler ancak kısa süre içerisinde havanın normal sıcaklığa dönmesi gerekir.
Siklamen Çiçeği Budaması
Siklamen budaması çiçekler solduktan sonra yapılır. Solan çiçekler steril bir bıçak ve makasla kesilerek boşluklar doldurulmalıdır.
Siklamen Çiçeklenme Dönemleri
Siklamen çiçekleri bazı türlerde kışın bazı türlerde de ilkbaharda açar. Çiçeklenme sürecinde en az 12 ile 15 derece arasında bir sıcaklığa ihtiyaç duyar. Sera siklamenleri için mevsimler arasında bir fark yoktur ve kış mevsiminde de kolaylıkla çiçeklenebilirler.
Siklamen Çiçeği Tohumdan Çoğaltılması
Siklamen çoğaltmak için 2 yöntem kullanılır. Bunlardan bir tanesi tohumla çoğaltma dır.
Sıklamen bitkisinin yaprakları solarken bir meyve verir ve bu meyve kuruduğu zaman tohumlar içerisinden alınabilir. Tohumları ekerken, toprağın yüzeyinde kalmamasına ya da çok derinde olmamasına dikkat edilmelidir. 4-5 cm kadar derinde olması yeterlidir.
Toprağın hafif nemli olması gerekir ve tohumlara su verilirken çok fazla su verilmemesine dikkat edilmelidir. Tohumları yerinden hareket ettirecek yoğunlukta su verilmemelidir.
Tohumlar 10’ar cm ara ile dikilmeli ve mümkünse 10 cm boy olana kadar bitkiler yerlerinden çıkarılmamalıdır. Toprağın men kontrolü bu dönemlerde kontrol edilmeli ve kurumasına izin verilmemelidir.
Ortam iyi havalandırılmalı ve toprakta yosunlanmamanın olması sağlanmalıdır. Bu koşullar altın 1 – 1,5 ay içerisinde topraktan çıkacaklardır.
Siklamen Çiçeği Gübreleme
Siklamen çiçeği, ev ortamına ayak uydurabilen bir bitki olsa da direnç kazanması ve gelişim göstermesi için ek besin ister. Bu ek besin ise gübredir.
Siklamen çiçeğinin toprağının zengin olması, bitkinin tomurcuklanma süresini azaltır. Bitkiniz çiçek açana kadar 2 haftada bir gübre vermeniz tavsiye edilir.
Siklamen çiçekleri açmaya başladığı zaman ise her 1 ya da 2 ayda bir uygun gübreler ile bitkinizi beslemelisiniz.
Siklamen çiçeği için en uygun gübre türü, su ve toprak ile kolay birleşebilme özelliği gösterenlerdir.
Bu sayede sulama ile birlikte toprakla karışacak ve çiçeğiniz hızlı bir şekilde köklerinden besin alabilecektir. Köklerinden ekstra besin alan çiçek, böylece diğer bitkiler gibi yeniden doğma sergiler.
Gübre verme işlemi, siklamen çiçeği için uyku döneminde sonlandırılır. Uyku döneminde, siklamen solar ancak bu, bitkinin öldüğü anlamına gelmez.
Kış ayını seven siklamen, yaz ayında çiçeklerini soldurarak bir sonraki soğuk mevsimi bekler ve bu süreçte yeni çiçekleri için gelişim gösterir.
Siklamen Çiçeği Neden Solar?
Siklamen çiçeği bulunduğu yerde başka cisimlerle temas etmekten hoşlanmaz. Temastaki yapraklarda sararmalar görülebilir. Ayrıca siklamen ışıksız kaldığı zaman bu durum çiçeklerine ve yapraklarına zarar verir.
Siklamen saksınızın yönünü haftada bir kere çevirirseniz ışık almayan yapraklar da rahatlıkla ışık alabilecektir.
Siklamen Çiçeği Hastalıkları
- Sıcak ya da çok soğuk hava
- Sulama esnasında yaprak ve çiçeklere su değmesi
- Akar gibi bitkilere zarar veren böcekler
- Fazla rüzgar
- Genetik bozukluk
- Yanlış ilaç ya da gübre kullanımı
- Bozuk tohum ya da soğan ekimi
