Petunya çiçeği anlamı, özellikleri, bakımı, çeşitleri ve çoğaltılması

Petunya çiçeği, Genellikle yıllık olarak yetiştirilen petunyalar , uzun çiçeklenme dönemleri nedeniyle en popüler çiçeklerden biridir. Çoğu yıllıkta olduğu gibi, yaz ortasına kadar uzamaya devam ederler, bu nedenle sürgünleri uzunluklarının yaklaşık yarısına kadar budamak isteyebilirsiniz.
Petunya çiçeğinin anlamı

Petunya çiçeğinin anlamı ümittir. Güzel kokusu kadar anlamı ile de etkileyicidir. Bu çiçek “ümidini kaybetme” mesajı verir. Kelime anlamı olarak petunya ne demek, Fransızcada, “petun” kelimesi eskiden “tütün” anlamına gelmekteydi. Fransızlar terimi Amazonlar’daki yerel bir kızılderili lehçesinden almışladır.
Petunya çiçeği özellikleri

- Petunya mevsimlik bir bitkidir.
- Yaz mevsiminde açar.
- Çiçekleri iridir ve yaprakları yumuşak, tüylüdür.
- Petunya çiçeğinin anlamı umuttur.
- Güzel kokusu kadar anlamı ile de etkileyicidir.
- 50’ye yakın petunya çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
- 17 cm boyutunda olabilen türleri vardır.
- Çiçekleri borazan şeklinde genellikle pembe, beyaz, mor, mavi ve kırmızı renklerde olur.
- Beyaz içerisinde mavilikler, pembeli morlu çiçekler ile çok çeşitli renk seçenekleri sunar.
- Petunyanın otsu bir gövdesi vardır.
- Nem isteği fazla değilidir.
- Gölge alanlarda kendini koruyabilse de ışıklı ortamları severler.
- Besince zengin topraklarda yetiştirilir.
- İyi gübrelenmiş ve humuslu toprak isterler.
- Düzenli sulama önemlidir. Bitkinin fazla çiçek açması buna bağlıdır.
- Petunyanın toprağı hafif nemli olmalıdır.
Petunya evde yetişir mi?

Petunyayı sadece bahçelerde değil , balkonlarınızda saksılarda da rahatça yetiştirebilirsiniz. Geçirgen, yumuşak hafif aside kaçan topraklardan hoşlanan bu narin çiçekleri yetiştirmek ve çoğaltmak oldukça basittir.
Petunya çeşitleri nelerdir?

Petunia hybrida
Büyük çiçeklere sahip olan bir petunya türüdür. Ancak yaprakları daha küçüktür. Bu türün çiçekleri kırmızı, pembe, mavi tonları, sarı ve beyaz renkli olurlar. Bitkinin boyu yaklaşık 20–45 cm arasında seyreder.
Petunia axillaris
Bu petunya türünde çiçekler yalın ya da kaymerlidir. Çiçek renkleri genellikle kirli beyazdır ve çiçeklerin taç yapraklarının dip kısımları dardır. Çiçekler uzundur. Çiçeğin açtığı zamanlar çoğunlukla haziran ve ekim arasıdır. Bitkinin boyu 30 cm’e kadar ulaşabilir.
Petunia violacea
Bu petunya türünde çiçekler pembe tonlarındadır. Pembeye çalan kırmızılar, morlar görülebilirken çiçekler iki renkli de olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz iki türün melezlenmesi ile oluşturulmuştur.
Petunya Çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Petunyanın, iyi şekilde gelişmesi için yüksek oranda güneşte kalmaya (günlük 6-8 saat) ihtiyacı vardır.
Gölge, genellikle bitkilerin daha az çiçek açmasına neden olur. Güneşin az olduğu yerlerde büyümeyi başaran çiçeklerin kalitesi düşüktür. Çoğu zaman, bitki sıcak ve kurak iklimleri ve güneşli yazları tercih eder.
Yağmur petunyaların narin çiçeklerine zarar verebilir. Bu çiçek ortalama olarak 17-23 ° C sıcaklık oranlarını tercih eder.
Petunyanın kökeni, yaz aylarında ortalama sıcaklık oranlarının 15-30 ° C olduğu ve kışın nadiren 0 ° C’nin altına düştüğü Güney Amerika’dır. Buna rağmen bitki, 35 ° C’ye veya 0 ° C’ye yakın olan sıcaklık oranlarına dayanıklı olabilir.
Petunya Çiçeği Toprak Seçimi

Genel olarak, petunya yetiştirmek için toprak kısıtlayıcı bir faktör değildir. Bitkiler ortalama bir toprakta iyi yetişebilirler. Hafif, iyi drenajlı, hafif asitli (6-7) pH değeri olan toprakları tercih ederler.
Bazı profesyonel petunya yetiştiricileri, bitkilerin parlak çiçeklere sahip olabilmeleri için petunyaları pH değeri 5,5 ila 6 arasında topraklarda yetiştirdiklerini belirtmişlerdir.
Petunya Çiçeği Nasıl Sulanır?

Petunyanın toprağı kuru kalmamalı, hafif nemli olmalıdır. Bu nedenle düzenli olarak sulanmalı ve toprağını sürekli nemli kalmalıdır.
Ayrıca petunya soğuk, rüzgâr ve dondan çok çabuk etkilenen bitkilerdir. Bu yüzden fazla rüzgar almayan mekanlarda yetiştirilmelidir.
Genellikle, çoğu üretici petunyaları haftada 1 ila 3 kez sular. Ancak, tohumdan petunya üretmeyi düşünüyorsanız, tohumların filizlenmesi için daha fazla sulama yapmanın gerekli olabileceğini unutmayın.
Petunya çiçeği Nasıl Gübrelenir?

Çoğu yetiştirici, petunya bahçelerine, ayda bir kez Azot-Fosfor-Potasyum (10-10-10 12-12-12 veya 15-15-15) içeren sıvı gübre uygulayarak petunyaların daha hızlı büyümelerine yardımcı olur.
Ancak bazı yetiştiriciler, özellikle petunyalar için tasarlanmış yavaş salınımlı (4 ay) granül gübreleri tercih ederler.
Petunya çiçeği nasıl budanır?

Birçok petunya yetiştiricisi petunyanın sürekli çiçek üretimini teşvik etmek için yaygın olarak uygulanan bir tekniği uygular ve bu tekniğin adı tepe almadır.
Tepe alma tekniği, sadece olgun çiçeklerin veya petunya yetiştirme döneminde tohum taslakları içeren yeşil saksılarda budama uygulamaktır.
Olgun çiçekleri veya sık sık çiçeklerin arkasında bulunan tohum taslaklarını çıkarmazsak, bitki enerjisinin çoğunu tohum üretmek için harcayacak ve bu nedenle çiçek vermeyi durduracaktır.
Bu basit teknik petunyaların çiçeklenme periyodunu büyütecek, aynı zamanda daha büyük ve daha parlak çiçeklere neden olacaktır.
Petunya çiçeği hastalıkları nelerdir?

Tırtıl
Tırtıl çıplak gözle kolayca tespit edilir. 2 ila 6 hafta yaşayabilir ve ilkbahar başlarında petunyalara zarar vermeye başlayabilirler. Yaprakları yiyerek yapraklara zarar verebilirler.
Akar
Akarlar mikroskopik örümceklere benzeyen zararlılardır. İlkbaharda, yetişkin akarlar petunyanın yaprakları üzerinde olur ve yaprakların klorofil içeriğini emerler.
Akar zararlısının belirtileri yapraklarda kıvrılma ve renk değişikliği olan verimsiz bitkilerde görülür. Bazı üreticiler bu zararlıyı önlemek için yağ kullanırlar.
Bu konu hakkında yerel lisanslı bir ziraat mühendisine danışabilirsiniz.
Çelikten petunya nasıl çoğaltılır?

En sık kullanılan yöntem çelikten petunya çoğaltmak. Aslında, bu yöntem en hızlı ve en ekonomik yöntemdir. Makalenin devamındaki adımları takip ederek çelikten petunya çoğaltabilirsiniz.
İlk ve en önemli adım, ana bitki olarak güzel ve sağlıklı bir petunya seçmektir. Çelik alabilmek için sağlıklı ve genç (odunsu olmayan) bir filizi 10 cm uzunluğunda kesebiliriz. Bunu devamında çeliğin alt kısmında bulunan yaprakların ⅔’ünü çıkarmalıyız.
Çelikleri toprağa dikmeden önce, çeliklerin köklenmeleri için yardım etmeliyiz. Bunu yapmak için yaygın olarak uygulanan bir teknik, çelikleri yarım bardak suyun içinde bekletmektir. Normalde, birkaç gün sonra çelikler köklenecektirler. Ayrıca köklenmeye yardımcı olmak için, IAA gibi köklendirme hormonları da kullanabilirsiniz, fakat bu gerekli değildir. Bir sonraki adım, köklenmiş çelikleri, uygun havalandırma sağlamak için çiçek toprağı karışımı ve perlit veya çakıl içeren bir saksıya dikmektir.
Birçok üretici güneş ışığının petunyaların parlak renkli çiçekler üretmesine neden olduğunu iddia eder. Bu nedenle çelikeri güneşli alanlara yerleştirirler. Ayrıca, bitkilerinizin güzel çiçekler üretmesine yardımcı olmak için yaygın olarak uygulanan teknik tepe alma (eski çiçekleri çıkarmak) işlemidir. Bu şekilde bitkinin, yeni çiçeklere aktarabileceği besin oranı daha yüksek olacaktır.
Tohumla Petunya nasıl çoğaltılır?

Büyük çiçeklere sahip olan bir petunya türüdür. Ancak yaprakları daha küçüktür.Bu türün çiçekleri kırmızı, pembe, mavi tonları, sarı ve beyaz renkli olurlar. Bitkinin boyu yaklaşık 20–45 cm arasında seyreder.
Çimlenme 2 hafta içinde başlayacaktır. Ancak bu süre uzayabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tarım Teknolojileri, Tek yıllık Çiçeklerin Yetiştiriciliği kitapçığında ocak ve mart ayları arasında yastıklara ekilen tohumların, nisan ayında balçık, yaprak çürüntüsü ve iyi ayrışmış gübre ve dere kumu karışımı ile hazırlanan bir harca, kasaya veya saksılara ekilmesi önerilir.
Nisan ayında şaşırtma işlemi uygulanması önerilir. Yani tohumların ekildiği yerden alınıp, daimi yerine benzer bir ortamda gelişimine devam etmesi gerekir.
Ardından fidelerimiz hazır konuma gelmek için burada gelişmeye devam edecektir.
Petunya çiçeği ne zaman ekilir?

Petunya çiçeği, Dikim zamanı ilkbahar sonu yaz başıdır yani mayıs ve haziran aylarıdır. Şubat ve mart ayında yastıklarına ekilen tohumlar mayıs ve haziran ayında bahçeye veya saksıya ekilir.
Petunya çiçeği resmi




