Küpe Çiçeği Bakımı, Çeşitleri, Anlamı, Çoğalması

B u sayfada Küpe çiçeği nereyi sever, Küpe çiçeği evde nasıl yetiştirilir, Küpe çiçeği kaç günde bir sulanır, Küpeli çiçeği güneşi sever mi,Saksıda küpe çiçeği bakımı, Küpe çiçeği Nasıl ÇOĞALTILIR, Kırmızı küpe çiçeği, Küpe çiçeği bakımı gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Küpe Çiçeği Nedir
Küpe çiçeği, küpe çiçeğigiller (Onagraceae) familyasından Fuchsia cinsini oluşturan 100 türü bulunan bitki cinsidir. Büyük bölümünün anayurdu Amerika’nın tropikal bölgeleridir.
Küpe çiçeği renkleri
Küpe çiçeği kırmızı, mor, pembe, beyaz renkte çiçekler açarlar.
Küpe çiçeği anlamı
Küpe çiçeği sevimlilik ve canayakınlık ifade eder.
Küpe (fuchsia) çiçekleri çeşitleri

Boya veren küpe çiçeği : Adından anlaşılacağı üzere küpe çiçekleri yerden yukarı boyuna veren küpe çiçeği cinsidir.
Sarkan Küpe çiçeği : Bu küpe çiçeğini yerden yüksek sarkan alt yaprakları herhangi bir yere temas etmeyen alana asılmalıdır. Asılmayan sarkan küpe çiçeği yaprakları ve çiçekleri bozulur.
Küpe (fuchsia) çiçeği özellikleri

Küpe çiçeği, küpe gibi sarkık çiçekleri olan bir süs bitkisidir. Nemli, gölgelik yerlerde yetişir. Anayurdu Meksika’nın yüksek dağları, Güney Amerika ile Yeni Zelanda adasıdır. Çoğu küpe çiçeği kırmızı, pembe, mor ve beyaz çiçek açar. Avrupalılar küpe çiçeğini ilk olarak Güney Amerika İspanyol sömürgesi Yeni Grenada’da görmüşler, önce İngiltere’ye sonra da 1830’a doğru Fransa‘ya getirmişlerdir. Çiçek kısa zamanda yayılmış, parklarda, bahçelerde, evlerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Küpe çiçeği gölgelik ve rüzgarsız yerleri sever, çiçekleri uzunca bir zaman dökülmeden kalır.
Küpe (fuchsia) Çiçeği Bakımı

Kış aylarında bitkilerin yaşları büyüdükçe soğuğa dayanabilme kabiliyetleri artar ancak genç bitkiler için en az 10 derece kadar kış sıcaklığı gerekir. Kış aylarında çiçeğinizi evin içine almanız onun gelişimi için faydalı olacaktır. Ancak hangi koşulda olursa olsun 5 derecenin altında bitkinizi bırakmamanız gereklidir.
Çiçeklerini kolay kolay dökmezler. Yarı gölge yerleri seven küpe çiçeği direkt olarak güneş ışığına maruz kalırlarsa çiçeklerini dökmeye başlarlar. Bunun sebebi toprağında oluşacak olan ısı artışıdır. Bu durum doğrudan bitkinin köküne zarar verecektir.
Tohum ve çelik ile üretimi yapılır ancak tohumla küpe çiçeği üretimi çok önerilmez. Çünkü oldukça zorlu bir süreçtir ve başarıya ulaşmama ihtimali de yüksektir.
Saksı değişimi yılda bir defa yaz sıcakları başlamadan, ilkbaharın başında yapılır. Sarkan bir formda olduğu için ona uygun saksılar tercih edilmelidir. Özellikle asılabilen saksıları seçerseniz çiçeğinizi sergilerken sorun yaşamazsınız. Seçtiğiniz saksıların mutlaka drenaj deliği olmalıdır, aksi halde fazla olan su bitkinize zarar verir. Duvarda asılı saksılarda sulama sonrası duvara sızma olmaması için gerekli önlemi almayı da ihmal etmemelisiniz.
Küpe çiçeğinin toprak isteği gevşek topraktır. Yani iyi drenaj sağlanan, geçirgen topraklardan hoşlanır. Toprağı fazla sıcak olmamalıdır, bu köklere zarar verebilir ve çiçekleribi dökmesine sebep olabilir. Aslında bitki her toprakta yetişebilmeye meyillidir fakat sağlıklı ve bol çiçekli olmasını istiyorsanız onun toprağını taze tutmalısınız. Saksı değişimi esnasında topak değişimi de yaılması bu noktada olumlu bir davranıştır. Bitkinin toprak yapısı yeteri kadar gübreli değil ise mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında sulama suyuna besin karıştırabilirsiniz. Ayda 1 defa besin takviyeli su vermeniz yeterlidir. Kullanacağınız nesin takviyesini çiçekçilere sormadan almamanızı öneririz çünkü her ürün her çiçeğe hitap etmeyebilir.
Gübreleme ilkbahar ortasından yaz sonuna kadar haftada 1 yapılmalıdır. Yani nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında ayda 4’er defa defa bitkinizi beslemeniz gerekir. Kompost ile toprağınıza besin takviyesinde bulunabilirsiniz.
Sulama kararında olmaz ve fazla olur ise çiçeğin tomurcukları dökülmeye başlar. Yaz aylarında sulama miktarınızı artırıp kış aylarında azaltmalısınız. Kış sulaması için toprağı kontrol edip bitki ihtiyaç duyduğunda su vermeniz gerekir. Bu bazen 1 ya da 1,5 ayda bir sulama yapılmasını bile gerektirebilir. Zaten küpe çiçeği çok fazla su isteyen bir bitki de değildir bu sebeple sulama konusunda çok zorlanmayacağınızı düşünüyoruz.
Küpe çiçeği bakımı için budama da önemlidir. Budama kış aylarında yapılmalıdır. Küpe Çiçeğinin budaması ile ilgili bilgiyi aşağıda daha detaylı olarak anlatacağız.
Küpe çiçeğinin en mutlu olacağı ortamlardan biri de kapalı balkonlardır. Yani cam ile kapatılmış bir balkonunuz varsa ve balkonunuzu renklendirmek istiyorsanız duvarlara asacağınız rengarenk saksılar içerisinde küpe çiçeğinizi sergileyebilirsiniz. Eğer çiçeğiniz sarkık bir formda yetişmesin istiyorsanız her bir dalı ince çubuklara bağlayabilirsiniz.
Küpe (fuchsia) Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpe Çiçeği üretmek için az önce tohum yolu ile çoğaltmayı önermediğimizi ve çelikle üretimin daha sık yapıldığını belirtmiştik. Küpe çiçeğinizin yan dallarından birini steril bir bıçak ile keserek bu işleme başlayabilirsiniz. Ancak burada en önemli nokta o dalın hala yaşıyor olması. Taze ve sağlıklı bir dalı kesmeniz gerek yoksa yine bir işe yaramayacak, yeni bitkiniz yeşermeyecektir. Kestiğiniz canlı dalı doğrudan toprağın içerisine dikebilirsiniz. Yeni çiçeğinizi yarı gölge bir alanda bekletin. Karanlık ve kapalı olmayan bir alan seçmeniz gerekiyor elbette. Yarı gölgelik açık alanlar uygun olacaktır.
Diktiğiniz dalı 2 – 3 hafta kadar unutun. Tutması zor bir çiçek olduğu konusunda artık herkes hemfikirdir herhalde Küpe Çiçeğinin. O yüzden elimizi sürmüyoruz ve kendi kendine ortamına alışmasını bekliyoruz. Yaklaşık 3 haftanın sonunda bitkinizin tuttuğundan emin olduktan sonra biraz daha güneş görebileceği bir yere taşıyın.
Budamayı ilkbahar ve kış aylarıda yapabilirsiniz ve düşünülenin aksine kuru dalları değil taze dalları da kırpabilirsiniz. Hemen detalı açıklayalım. Bahar budamasında taze dallar 3 ve üzeri boğumlu olmaya başladığı anda kırpımaya hazır hale gelmişler demektir. Eğer tepelerden çıkan fazla boğumları keser iseniz çiçek sayısındaki artışı gözlemleyebilirsiniz. Kış budaması ise kış başlarken ve biterken yapılmalıdır. Kış başında dalların uçlarını budamak gerekir. Kış biterken yanı şubat ayı sonunda ise sert bir budama yapılır. Bitkinin hemen hemen tamamını budamış olduğunuzu düşünebilirsiniz çünkü ana dallar üzerindeki tomurcuklar bırakılarak dalların büyük bir kısmı budanır ancak bu yeni bitkilerde dallanmayı teşvik ederken çiçeklenmeyi de artırır.