Kaktüs çiçeği

23.03.2020
Kaktüs çiçeği

Kaktüs çiçeği özellikleri ve çeşitleri

Kaktüs nedir?

Kaktüsgiller, gövdeleri etli ve yaprakları diken şeklini almış bir çiçekli bitkiler familyası. Kaktüs, cins adı olmamasına rağmen, kaktüsgiller familyasını oluşturan gövdeleri etli, yassılaşmış ve sulu olan, yaprakları diken şeklini almış bütün çiçekli bitkilere verilen ortak adıdır.

Kaktüs çiçeği anlamı

Kaktüs çiçeği anlamı
Kaktüs çiçeği anlamı

Kaktüs çiçeği alacağınız kişi ile ilişkinizin durumuna göre bir çok anlam taşımaktadır. Sevdiğiniz birine gönderiyorsanız; İlişkinizde dayanıklılık anlamına gelmektedir. Yeni tanıştığınız birine kaktüs göndermek içtenlik anlamını taşımaktadır.

Kaktüsün Özellikleri Nelerdir?

Kaktüs çiçeği özellikleri
Kaktüs çiçeği özellikleri

Kaktüsün Özellikleri Nelerdir?Kaktüs, kimi botanik bilimcilere göre 20, kimilerine göre ise 100 çeşidi bulunan bir bitki familyasıdır. Bunun sebebi, kaktüsün kendine özgü bir familyası olmaması, tüm yaprakları dikene dönüşmüş bitkilerin kaktüs sayılmasından kaynaklanmaktadır.

Sizlerden gelen yoğun talep üzerine Çiçek Bakımı ile ilgili güzel bir çalışma yaptık umarız beğenirsiniz.

Kaktüs çeşitlerinde büyük ölçüde yaprak ve çiçek yoktur. Fakat bazı çeşitleri geceleri çiçek açmaktadır. Fazla yağış olmayan ve sıcak bölgelerde yetişmesi sebebiyle tropik bir bitkidir. Evde beslenen kaktüsler dahi, gövdelerinde oldukça su biriktirdikleri için fazla sulanmaya ihtiyaç duymazlar ve güneşi severler.

Sıcağı seven yapıları sebebiyle evde beslenen kaktüsler, kış şartlarında dışarıda bırakılmamalıdır. Soğuk ve karanlık ortamları sevmeyen kaktüs, bu şartlarda sağlıklı büyümeyecek, büyük ihtimalle ölecektir.

Kaktüsün dikensiz olan türlerine sukulent adı verilir. Dikenli veya dikensiz fark etmeksizin tüm türleri sıcağı ve ışığı sevmektedir. Bu kadar sıcağı sevmelerine rağmen kışın eksi 15 – 20 dereceye kadar dayanabilirler.

Eh verimli yetiştiği toprak tipi kumlu olanlardır. Tüm türleri az su severler. Ortalama 15-20 günde bir sulamak yeterli olacaktır. Eğer bir saksıda yetiştiriyorsanız, saksı tabağında biriken suyu mutlaka boşaltmaya dikkat etmelisiniz.

Daha sağlıklı ve hızlı büyümesini istiyorsanız çiçekçiden gübre alarak, toprağına ekleyebilirsiniz. Özellikle sıvı formdaki gübreler oldukça işe yaramaktadır. Bitkinin yaprakları üzerinde biriken tozlar bir fırça yardımıyla alınmalıdır. Bu sayede hava almasına engel olacak durum ortadan kalkmış olur.

Yavaş büyüyen bir bitki olduğu için çok sık saksı değiştirmeye gerek yoktur. Ara ara toprağı köke zarar vermeden havalandırmak yeterli olacaktır. Eğer çoğaltmak istiyorsanız da yine köke zarar vermeden küçük olanları ayırıp, başka bir saksıya ekebilirsiniz.

Kaktüsün Çeşitleri Nelerdir?

Kaktüs çiçeği çeşitleri
Kaktüs çiçeği çeşitleri

Kaktüsün Çeşitleri Nelerdir?Kaktüsün çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Biz halk arasında en çok bilinenler hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Fakat daha öncesinde ılıman ve soğuk iklim kaktüsleri olarak iki grupta inceleyelim

Ilıman iklim kaktüsleri; sıfıra yakın derecedeki sıcaklığa kısa bir süre dayanıklılık gösterir. Fakat ılıman iklim kaktüsleri için en uygun sıcaklık beş derece ve üstüdür. Bu tür bir kaktüsün evde yetişebilmesi için yaz aylarında balkon uygun olsa da, kış şartlarında içeri alınmalıdır.

Soğuk iklim kaktüsleri; çok nadir görülen kaktüslerdir. Eksi 15 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterirler. Sedum familyasında yer alan bu kaktüslerin çoğu küçük yapılıdır. Soğuk havalara dayanıklı olsalar da kendilerini ayazdan koruyacak bir kar örtüsü veya kuru ortamlarda bunu sağlayabilirler.

Işığa duyarlı bitkiler familyasında da yer alan kaktüs çeşitleri bulunmaktadır. Bunların çiçek açabilmesi için günde 12 saatten az gün ışığı görmelidir. Yapay ışıklar bu bitkilerin yetişmesini bozabilir. Az kullanılan ve yapay ışık kullanılmayan odalar tercih edilebilir.

Çöllerde ve sıcak iklimlerde görülen kaktüslerin çoğu güneşi severler. Güneşi seven bir kaktüsün 16 derecenin altına düşmeyen bir ortamda ve bol güneş ışığında büyütülmesi gerekir. Bunun yanı sıra kavurucu sıcaklarda dikkatli olunmalı, doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı ve gölgeleme yapılmalıdır.

Kaktüs Çiçeği nezaman açar?

Kaktüs çiçeği
Kaktüs çiçeği

Kaktüslerin bazı türleri hariç büyük kısmı çiçek açabilen bir bitkidir. Sağlıklı yetişkin bir kaktüsün çiçek açması normal şartlarda yılda bir gerçekleşir. Kaktüs çiçeğinin tomurcuktan – ölmesine kadar geçen süre max. 4-5 haftalık bir süreçtir. Bu yüzden bu zaman aralığında ışık-ısı-su ihtiyaclarını olabildiğince optimize şekilde sağlayarak çiçeğinin daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kaktüsün Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs çiçeği bakımı
Kaktüs çiçeği bakımı

Bütün bitkiler içinde bakımı en kolay olanlar kaktüsler ve diğer sukkulentlerdir (dikensiz kaktüsler). Kaktüsünüzün çiçek açmasını ve iyi gelişmesini istiyorsanız, fiziksel ve kimyasal şartlarını mümkün olduğunca kaktüsün kendi doğal ortamına uydurmanız gerekir. Bütün kaktüsler için geçerli olan bu koşullara uyarsanız, siz de çiçek açan sağlıklı kaktüsler yetiştirebilirsiniz.

IŞIK: Kaktüs ve bütün sukkulentlerin çoğu, bolca gün ışığına ihtiyaç duyar. Evinizin kuzey cephesinde kaktüs yetiştirmeyi denemeyin, en çok güneş alan yerler kaktüsler için ideal ortamlardır. Kaktüslerinizi mümkün oldukça pencereye yakın yerlere koyun, hatta pencere pervazlarında ve balkonunuzda en çok güneş alan yerleri kaktüslerinize ayırın. Ancak kaktüsleri direkt öğle güneşinden korumanız gerekmektedir.

ISI: Kaktüsler ve bütün sukkulentler sıcağı sever. Yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam ederler ancak daha sıcakta büyüme durur. Kışın sulanmamak kaydıyla soğuğa da dayanıklıdırlar. Sıcaklık -15 derecenin altına düşmemelidir ve çok nadir de olsa biraz su verilmelidir.

TOPRAK: Kaktüsler, çiçek toprağı ve kalın kum karışımında yetiştirildiği zaman en çok verim alınır. Bunun yerine torf ve pomza karışımı da kullanılabilir. Seçtiğiniz toprağın suyu geçirmesi ve kireçli olmaması önemlidir. Torf-pomza karışımı kullanıyorsanız ara sıra suni gübre vermeniz gerekmektedir.

SU: Doğada bitkilere en iyi gelen ve en faydalı su elbette yağmur suyudur, ancak yağmur suyunu şehirde depolamak zahmetli bir iştir. Kaktüslerinizi sularken musluk ya da Kaktüsleri sulamak için kullandığınız suyun Alman sertlik derecesi 5-6, Fransız sertlik derecesi 8-9 olmalıdır. Musluktan akan suyun sertliğini belediyenizden öğrenebilirsiniz. Kaktüslerinizin sayısı fazla değilse pet şişedeki sular ile sulayabilirsiniz.

SULAMA: Sulayıp sulamamak konusunda şüpheye düştüğünüz zaman kaktüsünüze su vermeyin. Toprağın sadece görünen kısmı değil, içi de kuruduğu zaman sulayın. Suladığınız zaman hava sıcak ve güneşli olmalı ve bol su vermelisiniz. Saksının altındaki tabağı sulama işleminden 30 dakika sonra boşaltın.

HAVA: Sukkulent ve kaktüs türleri doğal ortamlarında nemli havaya ve havasızlığa alışkın değillerdir. İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kaktüs yetiştirmek için en ideal ortam balkondur. Kapalı yerde kaktüs yetiştiriyorsanız odayı gün içinde sık sık havalandırmanız gerekmektedir.

GÜBRE: Sukkulent ve kaktüslere asla hayvan gübresi verilmemelidir. Halk arasında ‘vitamin’ olarak bilinen suni gübrelerden vermeniz gerekir. Sukkulentler yavaş büyüdüğü için gübre seçerken azotu az, fosfor ve potasyumu çok olmasına özen gösterin. ‘Çiçek çoşturan’ ya da ‘çiçek açtırıcı vitamin’ olarak geçen gübrelerden kullanabilirsiniz. Gübreleme mevsimi ilkbahardır, kışın gübre verilmemesi gerekir. Çünkü kaktüs kışın dinlenme sürecinde olduğu için gübreyi kullanamaz ve kullanılmaya gübre bitkiye zarar verir.

SAKSILAMA: En uygun saksılama zamanı bitkinin dinlendiği zamandır. Ocak-Şubat veya Temmuz-Ağustos ayları, saksılama ya da saksı değiştirmek için uygundur. Kaktüsün bulunduğu saksının dibine çakıl taşları koyarak suyun saksıda kalmamasını sağlamanız gerekir. Saksı, kaktüse göre çok büyük olmamalıdır ve toprak da aşırı olmamalıdır.

Yeni Aldığınız Kaktüsün Çürümemesi için İpuçları

Aldığınız kaktüse direnç kazandırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;
Köklerinin ıslak kalıp çürümemesi için toprağını temizledikten sonra 4-5gün kurumaya bırakın
Toprağı süzdüren özel kaktüs toprağı ve 3’te 1 oranında ponza taşını karıştırın
Kaktüsünüzü bu toprağa dikerek 1-2 gün su vermeyin
Sonrasında 1 kez yeteri kadar sulayın
Aşırı olmadığı sürece güneş alan bir yerde konumlandırın
Konumunun havadar olması gelişimini de hızlandıracak etkenlerden biri olacaktır

Kaktüsün Faydaları Nelerdir?

Kaktüs çiçeği faydaları
Kaktüs çiçeği faydaları

Kaktüs bir süs bitkisi olmasının yanında sağlığımız için de birçok önemli faydaya sahiptir. İşte onlardan bazıları;

Yaprakları kandaki şeker oranını düşürür, obeziteyi önler.
Yapılan bilimsel çalışmalar kolesterolü düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır.
Serbest radikallerle savaşarak kanser oluşumunu engeller.
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarını çözer.
100 gramında sadece 16 kalori bulunan bitki kilo vermeye yardımcı olur.
Antienflamatuvar etkisi olan bitki vücutta iltihap oluşumunu engeller, var olanları da geçirir.
Beyin hücrelerini korur ve burada tümör oluşumunu önler.

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.