İnci (müge) çiçeği

23.03.2020
İnci  (müge) çiçeği

Müge çiçeği / İnci çiçeği

Müge, çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygındır. Çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda, topraktan 15–20 cm yukarıya kadar uzayan koyu yeşil geniş yapraklar verir.

Müge / İnci Çiçeğinin Anlamı

İnci müge çiçeği resmi
İnci müge çiçeği resmi

İnci çiçeğinin anlamı zarafettir. Kırılganlığı, zarifliği ve güzelliği temsil eder. Başı öne eğiktir diye mi bilinmez hüzünlü bir bakışı vardır yer yer. 60’lı yıllarda gelin buketlerinde sıklıkla yer bulmuş, mutluluğun saf halini temsil eden bir çiçektir.

İnci çiçeğinin hikayesi net olarak bilinmemekle birlikte dilden dile farklılık gösteren anlamları bize fikir verebilmekte. Çiçeğe Bulgarcada”Genç Kızın Gözyaşı” ismi verilmiş. İngilizcede Ürkek anlamı vardır. Kalp için en faydalı olan bitkilerden biri olan Müge / İnci çiçeğinin kırılan kalpleri ve gözyaşlarını temsil ettiğini bu sebeple aşkından ve hüzünlü sevgisinden boynunu aşağı eğdiğini düşünebiliriz.

Müge / İnci Çiçeğinin Özellikleri

İnci müge çiçeği bakımı
İnci müge çiçeği bakımı

Bilinen Müge / İnci çiçeği, Zambakgiller familyasından olup, Orta Avrupa’nın dağ ve ormanlık bölgelerinde yetişirken, ülkemizde daha çok İstanbul, İzmir ve Toros dağlarının olduğu bölgelerde yetişir.
Küçük beyaz çiçekli ve hoş kokulu bir çiçektir.
Yaklaşık 15-30 cm boyutunda olan Müge / İnci çiçeğinin küçük kırmızı yemişleri vardır ve zehirlidir.
Beyaz çiçekleri salkımlar halinde büyür.
Bitkinin çiçeği kök, rizom, sap, yaprak ve çiçekleri, yapışkan bitki sıvısı, uçucu yağ ve glikozitleri içerir.
Çiçeklerinden çıkarılan esans, parfüm yapımında kullanılır.
Nisan ve mayıs aylarında çiçek açar ve çiçekleri küçük beyaz çanları andırır. Bu sebeple ülkemizde Mayıs Çanı olarak da adlandırılır. İlk baharda kendini göstermeye başlayan çiçekler yaz aylarında coşar ve kış mevsimine doğru dökülür. Bundan sonra bitki için bir dinlenme süreci başlar.
Bitki gölgeli ve rutubetli yerleri sever. Gölge ağaç altlarında yetişebilir.

Müge / İnci Çiçeğinin Yetiştirilmesi ve Bakımı

İnci müge çiçeği faydaları
İnci müge çiçeği faydaları

İnci çiçeği dolaylı güneşten de yararlanabilir. Doğrudan güneş ışığı onun için şart değilidir.
Ilıman iklimleri sever. Fazla sıcak ve fazla soğuk hava çiçeklerine olduğu kadar köklerine de zarar verir. Kış aylarında özellikle soğuktan korunmalıdır. Sera veya oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşürülmemelidir.

Çiçekleri narin olduğu için hava akımından etkilenmemeleri gerekir. İyi korunmalıdır. Bakıldığı yede başka cisimlerle temas halinde olmamalıdır.

Müge / İnci çiçeğinde sulama çok önemlidir. Sulamanın düzenli olması gerekir. Bitkiyi sularken genellikle aynı günde ve aynı ölçüde su kullanılmalıdır. Bitkinin boyutunda oluşan fazlaca bir büyüme sonrası ölçü değiştirilebilir. Yaz aylarında da nispeten daha fazla su verilebilir.
Bitkiye verilen su toprağın her yerine eşit olarak yayılmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilmiş, dinlendirilmiş su verilmelidir.
Yılda bir defa vitamin desteği yapılmalıdır. Bu hem bitkinin daha uzun yıllar yaşamasına hem de çiçeklerinin daha gür çıkmasına sebep olacaktır.
Müge çiçeği saksı değişimi 2 senede bir ilkbaharda yapılır. Saksı değişimi inceliklerinin yer aldığı Nasıl Saksı Değiştirilir yazımızı buradan okuyabilirsiniz?

Müge çiçeği nasıl çoğaltılır? Nisan ayında çoğaltılması uygundur. İnci çiçeğinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile olur. İlkbaharın ortasına doğru bitki kök kitlesi ile birlikte toprağından çıkarılır. Toprağından hafifçe arındırılır. Yeni bitkiler kökten ayrılmaya başlar eğer ayrılmayan sürgünler var ise bunları steril bir bıçak ile keserek ayırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus ayırdığınız her parçada yeterince sürgün ve kök bulunmasıdır. Ardından yeni sürgünleri saksılara dikerek rutin Müge / İnci çiçeği bakımınızı ana bitkiye yaptığınız gibi uygulayabilirsiniz.

Müge / İnci Çiçeğinin Faydaları ve Kullanımı

İnci müge çiçeği özellikleri
İnci müge çiçeği özellikleri

İnci çiçeği kalp çarpıntılarını keser.
Kalbi ve damarları güçlendirir. Kalp için belki de en faydalı bitkidir.
İnci çiçeğini kan basıncını ve akışını düzenleyici etkisi var.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Hazma fayda sağlayan Müge / İnci çiçeğinin müshil etkisi de vardır.
İnci çiçeği kullanımı çay şeklindedir. İnci çiçeğinin çiçek açtığı Nisan ve Mayıs aylarında yaprak ve çiçekleri toplanıp gölge ve havadar bir yerde kurutulur. 2 tatlı kaşığı kurumuş yaprak ve çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlenen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir. Doktor kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.

 

 

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.