Gelincik çiçeği

Gelincik çiçeği çeşitleri, özelelikleri ve hikayesi
Gelincik çiçeği (Papaver rhoeas), gelincikgiller (Papaveraceae) familyasından Dünya’da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü.
Gelincik çiçeği25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir. Yaprakları mavimsi yeşildir. Dip yapraklar uzun saplı, gövde yaprakları sapsız ve gövdeye bitişiktir.
Çiçeklerin genel rengi koyu kırmızıdır. Ancak beyaza kadar giden sarı, turuncu gibi değişik renkleri vardır.
Gelincik Temmuz ile Ağustos aylarında sabah saat beş buçuk ile on saatleri arasında tohum tozlarını (polen) yayar. Aynı saatlerde arılar ve diğer böcekler çiçeklere gelerek bu tozlara bulanırlar. Böylece, böceklerin beslenme saatleri ile bitkilerin tohum tozlarını yayma saatleri aynı zaman dilimine rastlamaktadır.
Gelincik çiçeği özellikleri

- Atmış santimetre uzunluğundaki yüksekliklere kadar görülebilirler
- Yaprakları mavi ile yeşil arasında bir renktedir
- Çiçeğin dip kısmındaki yaprakları uzun saplı iken gövde yaprakları sapsız ve gövdeye bitişik durumdadır
- Çiçeğin rengi kırmızı, sarı veya beyaz renklerde olmaktadır
- Temmuz ile ağustos aylarında sabah saatlerinde polen tozlarını yayar
- Böceklerin beslenme saati ile gelincik çiçeğinin polen yayma saatleri aynıdır
- Gövdeleri dik ve tüyler ile kaplıdır.
Gelincik çiçeğinin hikayesi

Cengiz Han bir savaş sırasında düşmanını mağlup edip savaş meydanını kan gölüne döndürdükten hemen sonra savaş alanını gelinciklerin doldurduğunu fark etmiştir. Aynı şekilde bu efsaneler Napolyon’un savaşları ve Çanakkale Savaşı için de dillendirilmektedir. Savaşlar genel olarak ilkbahar aylarında çıktığından gelincik çiçeklerinin de bu süreçte yetişmesi ile savaş ve gelincik arasında ilişki kurulmuştur. Gelibolulular gelincik çiçeklerini bundan dolayıdır ki kan çiçekleri olarak isimlendirmektedir.