Altın otu nedir, faydaları nelerdir, nerelerde kullanılır?

Altın otu nedir?
Altın otu halk arasında güneş çiçeği olarak da bilinir. Bilimsel adı Helichrysum Arenarium ‘dur. Diğer bilinen isimleri; dalakotu, mayasılotu, helichrysum italicum, aspleniaceae’dir. Aktarlarda faydalı bir bitki olarak satılmasına rağmen, görüntüsü nedeniyle süs bitkisi olarak da yaygın kullanılır. Altın otundan, çay ve yağ üretilir. Bu yağ, başta kozmetik olmak üzere pek çok farklı alanda kullanılır. Altın otu genellikle kayalıkların etrafında yetişir, bu sebeple yüksek dağlarda çok sık görülür. Aslında Avrupa’da yetişen ve kökenleri Avrupa olan bir bitki olmasına rağmen Anadolu’da da yaygın olarak kullanılan, son yıllarda ülkemizde fazlasıyla rağbet gören bir bitkidir. İçerisinde ki P vitamini ve diğer zengin mineraller sayesinde günlük yaşantıda tüketilen besinlerin karşılaşamadığı bazı eksikleri kapatmakta büyük faydası vardır.
Altın otu özellikleri

- uzun ömürlü bir bitki olarak ortalama yarım metre boyunda büyür.
- Yapraklar düz, alt kısımları eliptik, üst kısımları ise dik doğrudur.
- Çiçek başları, şemsiye ve salkım arasında gevşek bir şekilde düzenlenmiştir. 3 ila 4 mm genişliğinde parlak altın sarısı çiçekleri vardır.
- Doğu Fransa’dan Danimarka’ya ve ayrıca Özbekistan dağlarında kumlu otlaklarda ve fundalıklarda yetişir. Ayrıca, Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyılarında, yerlilerin yaz boyunca düzenli olarak toplayıp sattıkları geniş bir alana yayılmıştır.
- Göz alıcı güzellikte minik sarıçiçekler açar.
- Çiçekleri kurutulduktan sonra altın rengini hâlâ koruduğundan çiçekçilik sektörünün en popüler çiçekleri arasında yer alır.
- Avrupa kökenli bir bitki olmasına rağmen yaygın olarak Anadolu’da da bilinir.
- Altın otu bitkisinden; altın otu çayı, altın otu yağı üretilir.
Altın Otu çayı nasıl tüketilir?

Altın otu bitkisinin çiçekli dalları toplanır ve kurutulur, daha sonra su ile kaynatılarak tüketilir. Altın otu nasıl kullanılır? Altın otu çayını hazırlamak için; 1 bardak su kaynatılır. 3-4 çiçek altın otu bitkisi kaynayan suya atılır ve 5 dakika demlendirilir. Günde 2 defa aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir. Şikayetler bitene kadar kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ancak kullanmadan önce mutlaka hekime danışmak gereklidir. Özellikle ilaç kullanan hastaların dikkatli kullanmaları önerilir. Altın otunun bir diğer kullanım şekli ise yağ formunda olanıdır. Cilt üzerine uygulanarak kullanılabilen yağ, ağrıları gidermek için kullanılırken, eğer koklanırsa da astım ve solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
Altın otu faydaları

- Sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler.
- Mide ve bağırsak sorunlarını giderir. Mide ekşimesi, mide yanması, gastrit gibi sorunları giderir.
- Basur tedavisine yardımcı olur.
- Mide özsuyunu artırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Prostatın doğal şifa kaynağıdır.
- Böbrek sağlığını destekler, böbreklerde oluşan kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur.
- Çok etkili bir idrar söktürücü ve idrar yollarını düzenleyici etkisi vardır. Bu sebeple de altın otu çayının zayıflatıcı özelliği olduğu düşünülmektedir.
- Ancak altın otu idrar söktürücü özelliği olduğu için vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar. Bundan dolayı da az da olsa kilo kaybı yaşanır. Fakat bu kilo kaybı yağ yakılması, genel bir vücut incelmesi şeklinde değildir. Bu sebeple de altın otu çayının zayıflatıcı etkisinin geçici ve aldatıcı olduğu söylenebilir. Ama ödem attırıcı olmasından dolayı tavsiye edilebilir.
- Bazı uzmanlara göre; altın otu çayının düzenli olarak tüketilmesi tokluk hissini artırıyor. Bundan dolayı da altın otu çayının zayıflama sürecine yardımcı olduğuna dair de iddialar bulunmaktadır. Ancak bu verilere rağmen altın otu çayının tek başına zayıflatabildiği söylenemez.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önler, giderir. İdrar yollarında oluşan taşların doğal yolla düşürülmesine yardım eder.
- Hemoroit tedavisinde yardımcıdır.
- Pankreas salgısını artırır.
- Safra salgısını artırıcı özelliktedir.
- Romatizma, kireçlenme, eklem ve kas ağrılarını hafifletici, kramp çözücü etkisi vardır.
- İltihap oluşumunu önler, iltihaplı yaralara altın otu yağı ya da çayı ile pansuman yapılması tedavi edici rol oynar.
- Altın otu yağı ve çayı cilt dostudur. Egzama, siğil, sedef gibi cilt sorunlarını gidermek için altın otu çayı tüketilmesi ve altın otu yağı sürülmesi önerilir.
- Cildin sıkılaşması ve nemlendirilmesi için de altın otu yağı ile bakım yapılır.
- Düzenli olarak altın otu çayı tüketiminin varis oluşumunu önlediği, var olan varislerin de görünümünü hafiflettiği düşünülmektedir.
Altınotu Yağı cilde faydaları

- Mükemmel bir cilt yenileyici olan altın otu yağı antioksidan ve hematom özelliğiyle cildi yeniler.
- Altın otu yağı cildin kolajen sentezini destekleyerek cildin kırışmasını engeller .Bu etkileri bir çok dermatolog uzman tarafından doğrulanmış ve cilt bakımında kullanımı tavsiye edilmiştir
- Anti alerjik ve anti mikrop özelliğiyle yaraların çabuk iyileşmesini sağlar
- Darbe ve eziklere bağlı cilt morluklarında oldukça etkilidir
- Sivilce oluşumuna engel olmasının yanı sıra sivilce izleri ve akne problemlerine karşı etkilidir
- Saç kıran ve kepek tedavisi için saç bakımında da kullanılır
- Cilde sürüldüğünde kan akışını hızlandırarak lekelere ve morluklara etki ederek cildi prüzsüzleştirmeye yardımcı olur
- Selülit tedavisine destek olması da altın otu yağının faydaları arasındadır
- Ciltte çatlak oluşumuna engel olduğu gibi çatlak giderici olarak da kullanılır
- Romatizma kaynaklı eklem ağrılarına karşı diğer masaj yağlarına karıştırılarak kullanılır
- Altın Otu Yağı Nasıl Kullanılır Haricen cilde masaj yaparak kullanılır fakat direk cilde sürülmez. Diğer yağlarla seyreltilmesi gerekir. Zeytinyağına bire bir ölçüde karıştırarak kullanılabilir. saç ve cilt bakımında kullanıma uygundur.
- Gül ve lavanta yağlarıyla birlikte kullanılabilir. Oda içine damlatarak rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Kokusu strese karşı faydalıdır
Altın Otunun Zararları

- Altın otu tansiyonu yükseltir mi? Altın otu tansiyonu düşük kişiler tarafından sıkça tercih edilen bir bitkidir. Düşük tansiyonu yükselterek sağlıklı bir seviyede kalmasını sağlar. Bu yüzden yüksek tansiyon hastalarının kullanımı için uygun değildir.
- 10 Yaşından ufak çocukların kullanımı için uygun değildir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Altın Otunu Kimler Kullanamaz?

Genel olarak şifa veren bitkilerin toplanmasında, kurutulmasında, paketlenmesinde yapılan pek çok yanlış bulunmaktadır. Şifalı bitkilerin çiçekleri ve yaprakları güneşte kurutulmamalıdır. Gölgelik ve serin bir yerde kurutulması gereklidir. Bu yüzden altın otunun da düzgün ellerde üretilmiş ve hazırlanmış olanını bulmak çok önemlidir. Çünkü insanlar şifa bulmak isterken tam tersi bir etkiyle karşılaşabilirler. Sağlığı tehlikeye atmamak için bu konuya dikkat etmek önemlidir. Altın otunun faydaları çok olsa da bazı bünyelerde yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden eğer cilde uygulanacaksa, önce küçük bir bölgeye sürülerek alerjik etkilerin gözlenip gözlenmediği kontrol edilmelidir. Peki altın Otu hamilelikte zararlı mı? Alerjik reaksiyona sebep olabileceği için hamile ve emziren kadınların doktor kontrolünde kullanması gerekir. Alerjik reaksiyon hem anne hem de bebek için hayati risk oluşturabilir.
Not: Buradaki içerikler bilgi amaçlıdır doktor tavsiyesi olmadan tüketilmemelidir.