Açelya Çiçeği

Açelya çiçeği anlamı, bakımı, renkleri, sulanması, saksı değişimi, budanması ve çoğaltılması.
Açelya Çiçeği
Açelya, Fundagiller familyasından çiçekli bir bitki. Ormangülü cinsine mensup ve saksı çiçekleri arasında hayli popülerdir.
Açelya çiçeğinin anlamı
Güzel bir kız ismi olarak bilinen Açelyanın anlamı da bir o kadar naif. Dillendirilemeyen, söylenemeyen aşkı ifade eder açelya. İçten içe aşkından yanan ama itiraf edemeyenlerin çiçeğidir. Aynı çiçeğin kendisi gibidir yani. Çiçekleri gibi kısa bir süre sergiler güzelliğini, hislerini; eğer onu fark etmezseniz kapanır içine ve koca bir sene daha bekler açmak için çiçeklerini, kalbini.
Açelya çiçeğinin renkleri
Açelyalar baharın renklerini ruhunda taşıyabilen çiçeklerdir. Kırmızı, sarı, pembe, turuncu, beyaz gibi renklerde olabiliyor. Çok yıllık bir bitkidir.
Açelya çiçeğine toprak seçimi
Açelyanın toprak tercihi ise zengin topraklar. Çürümüş bitkilerin bulunduğu, humuslu topraklarda serpilir güzel çiçekleri. Nemli topraklardan hoşlandığını söyleyebiliriz.
Açelya yetiştirirken toprağınızı özel olarak seçmelisiniz. Doğal zengin toprakları tercih etmeli ve ekstradan gübre ilave etmemelisiniz. Bu durum çiçeğinizin formunu bozabilecek toprak rahatsızlıklarına yol açabilir.
Açelya çiçeğinin güneşlendirilmesi
Açelyalar doğrudan güneşe ihtiyaç duymaz. Ancak dolaylı yollardan da olma mutlaka güneş almalıdır. Karanlık gölge alanlar açelya için uygun değildir. Böyle ortamlarda çiçekleri dökülebilir.
Karanlık ortamlarda açelya yapraklarının dökülmemesi için aydınlatıcılar kullanılabilir.
Açelya saksı bitkisi olarak yetiştirilebilir. Birçok salon çiçeğinde olduğu gibi onu da eğer evimizde yetiştiriyorsak ara sıra çevirmemiz gerekir. Yapraklar güneş gören yerlere doğru uzamaya meyillidir ve haftada bir çevirmemiz durumunda çiçeğin yaprakları daha orantılı şekilde büyüyecektir.
Bitki havadar yerlerde yetişmeyi sever. Balkon ve bahçelerde yetiştirildiği için esinti hoşuna gider ve gelişimini olumlu yönde etkiler. Evinizde bulunan açelyaları havalandırmak için gün içerisinde balkona alabilirsiniz. Bazı kaynaklarda ise hava akımın açelyaya zarar verdiği belirtilmektedir. Bu aslında bitkinizin cinsine göre değişebilir. O sebeple çiçeğinizin kısa süreli denemelerle uygun olduğu ortamını test ederek belirleyebilirsiniz.
Açelya ılıman iklimlerde yetişir. Fazla sıcak ve soğuk havalar gelişimini olumsuz yönde etkiler. Özellikle kış aylarından soğuktan korunmalı, eğer bahçede yetiştiriliyorsa sera düzeneği kurulmalıdır.
Açelya çiçeğinin sulanması
Açelya suyu sever. Sulamada ölçü kabı kullanmanız önerilir. Toprağın kuruma süresi baz alınarak sıcak havalarda haftada iki, serin havalarda ise haftada bir kere su verilebilir. Fakat yine de aşırıya kaçılmaması lazım aksi halde bazı toprak ve kök hastalıkları meydana gelebilir.
Soğuk aylarda sulama yapılırken de su sıcaklığına dikkat edilmelidir. Suyun 1 gün önceden oda sıcaklığında dinlendirilerek verilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Açelya çiçeğinin saksı değişimi
Açelya bitkisinin saksısı 2-3 senede bir değiştirilebilir. Her defasında yalnızca 1 boy büyük bir saksıya geçmeniz önerilir. Saksı değişimi esnasında toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yeni kullanacağınız toprak bir önceki ile aynı yapıda ve bol humuslu olmalıdır. Ekstra bir gübreleme yapmanıza gerek yoktur.
Açelya çiçeğinin budanması
Açelya çiçeğinizin solan yaprakları ve çiçeklerini streril bir makas ya da bıçakla kesmeniz gerekir. Elinizle koparmaktan kesilikle kaçınmalısınız. Bu dönemlerde sıvı besin takviyesi yaparak çiçeğinizi dinamik hale getirebilirsiniz.
Açelya çiçeği Çoğaltılması
Çiçeğimize nasıl bakacağımızı öğrendiğimize göre artık onu çoğaltabiliriz. Açelya çoğaltmanın birkaç tane yolu vardır. Bunlardan biri köklerine ayırma yöntemidir. Oldukça kolay olan köklere ayırma yönteminde bitkiyi dikkatlice toprağından çıkarıyoruz. Köklerine zarar vermemek için bu işlemi son derece yavaş ve nazik yapmanız önerilir.
Topraktan çıkarılan bitki kökünden üstlere uzanan yeni filizler görülür. Bu yeni bitkilerin ayrı saksılara ekilmesi ile çoğaltma işlemi sağlanabilir. Bir başka açelya çoğaltma yöntemi ise tepe çeliği yöntemidir. Tepe çeliği ile açelya çoğaltma işlemi yapılırken gelişmiş dalların tepesinden 8 – 10 cm arası bir parça kesilerek alınır. Bu dallar yeni saksılara ekilir.
Bir başka açelya çoğaltma metodu da tohumla çoğaltmadır. Açelya tohumu nasıl ekilir? Tohum ekilirken kapalı bir sera etkisi yaratmak gerekir. Bu durum çimlenmeyi hızlandıracaktır. Toprağın orta seviye derinliğine ekilir. Tohumlar seyrek bir şekilde serpilmelidir.
Eğer bahçede yetiştiriyorsanız bahar başını beklemeniz faydalı olacaktır. Toprağın biraz ısınması ve yağmur alırken aynı zamanda bitkinin üşümemesi için uygun bir mevsimdir.
Açelya çiçeği kendi sürekliliğini sağlayabilir. Bunun anlamı, bahçelerde yetişen açelyalar genellikle tohumlarını yakınlarına döktükleri için yanlarında yeni yeni açelyaların yetişmesi çok olasıdır. Doğal yollarla yetişen bu açelyaları köklerinden alarak saksılara yerleştirebilirsiniz.
Açelya’nın çiçek açma dönemi
Eğer ılık bir bölgede yaşıyorsanız açelyalarınız bahar başında gülümsemeye başlayacaktır. 2 haftadan 1 aya kadar çiçekli kalan açelya bitkisinin çiçeklenme süresi azaltılmak isteniyorsa, yaz sıcakları başladığı zaman bitki aydınlık ve gölge bir alana alınarak sulamaya aynı şekilde devam edilebilir. Bu durumda yaz sonuna kadar hatta son baharda dahi çiçekli kalen açelyalar gözlemlenmiştir.
Açelya çiçeği görselleri





